05.11.2011, Kategorija: Ravna gora

Hodanje i dinamika hoda

Već na samom početku uspona svaki neiskusni hodač čini istu pogrešku. Osjećajući se odmoran i pun snage krenut će brzim tempom, sve dok vrlo skoro ne stane, iscrpljen i zapuhan, hvatajući zrak. »Planinarske muke« su izvor najvećeg nerazumijevanja za planinarstvo u neplaninara. No, kada naučiš pravilno regulirati svoj tempo uskoro ćeš moći s blaženim smješkom na licu brojati »jadnike« koje si usput prestigao.

Znojenje služi termoregulaciji, odnosno da bismo se riješili viška topline. Prema tome, znojenje je korisno, osim kada znoj curi u kapljicama, iz jednostavnog razloga što se tako gubi sol i tjelesna tekućina. Sol i tekućinu treba pravovremeno nadoknađivati jer će u protivnom zatajiti termoregulacija, tvoj će se »motor« »pregrijati«, odnosno doći će do toplotnog udara.

  • Da bi mogao podnijeti dugotrajno pješačenje i ostale planinarske napore, planinar treba biti u što boljoj fizičkoj kondiciji. Ako se obično na usponu zapušeš prije nego te noge počnu konstantno boljeti, trebaš poraditi na kondiciji ili skidanju viška kilograma, a dotada ne idi na zahtjevnije izlete. Ako te noge zabole prije pluća, znači da si u dobroj kondiciji. U oba slučaja treba na vrijeme smanjiti tempo, pa neće biti nikakvih bolova.
  • Tempo skupine se u pravilu (ali ne baš i u praksi!) prilagođava najsporijem članu skupine, jer u protivnom sporiji pješaci ne mogu pratiti skupinu s raketnim motorima. Najsporiji se zato postavljaju na čelo kolone. Ako si spor, ne dozvoli da ti jači i brži nametne svoj tempo! Čini li ti se da hodaš prebrzo i da ne možeš više? Uspori ili se odmori! Čini li ti se da hodaš presporo i da bi mogao brže? Ne žuri – štedi energiju!
  • Veliku skupinu, zbog razlike u kondiciji i stilu te brzini hodanja, dobro je razdvojiti na više manjih skupina, ali to treba činiti u dogovoru s vodičem i na vrijeme – prije nego što se kolona rastegne. Članovi svake skupine moraju se držati zajedno.
  • Na čelu i začelju većih skupina uvijek treba biti po jedan iskusan planinar. Vodič pazi na markacije i brine za tempo hoda skupine, a zadnji (tzv. metla) brine za one koji su zaostali u napredovanju.

Prosječan planinar bez posebne fizičke kondicije, na nižim planinama, gdje ima dovoljno kisika, za jedan sat savlada visinsku razliku od oko 350m, a na silasku izmedu 500 i 700 m, ovisno o vrsti i nagibu terena te fizičkoj snazi. Horizontalna je prosječna brzina 4-5 km/h. Tempo hoda ne smije se prilagođavati prema ovim normama, već prema mogućnosti udisanja na nos.

PD Ravna gora organizira besplatni autobus za Dane hrvatskih planinara – 8. i 9. 6. 2019.

  PD Ravna gora organizira 8. i 9. lipnja 2019. besplatni autobus za DANE HRVATSKIH PLANINARA NA TRAKOŠĆANU I RAVNOJ GORI

04.06.2019

Dani hrvatskih planinara – 8.-9.6.2019.

Hrvatski planinarski savez i Planinarsko društvo Ravna gora pozivaju Vas na DANE HRVATSKIH PLANINARA Trakošćan – Ravna gora 8.-9. lipnja 2019.

07.05.2019

Izlet na Papuk – odgođen za 25.5.2019.

PD “Ravna gora” organizira u subotu 25. svibnja 2019. godine izlet na PAPUK JANKOVAC (475 m) – NEVOLJAŠ(740m) 15. IZLET PLANINARSKE SEKCIJE „MALI RAVNOGORCI“ Polazak autobusa s autobusnog kolodvora Varaždin u 6:00 sati Polazak ispred škole u Sračincu u 6:15 sati Cijena prijevoza 100,00 kuna

19.04.2019