05.11.2011, Kategorija: Ravna gora

Hodanje i dinamika hoda

Već na samom početku uspona svaki neiskusni hodač čini istu pogrešku. Osjećajući se odmoran i pun snage krenut će brzim tempom, sve dok vrlo skoro ne stane, iscrpljen i zapuhan, hvatajući zrak. »Planinarske muke« su izvor najvećeg nerazumijevanja za planinarstvo u neplaninara. No, kada naučiš pravilno regulirati svoj tempo uskoro ćeš moći s blaženim smješkom na licu brojati »jadnike« koje si usput prestigao.

Znojenje služi termoregulaciji, odnosno da bismo se riješili viška topline. Prema tome, znojenje je korisno, osim kada znoj curi u kapljicama, iz jednostavnog razloga što se tako gubi sol i tjelesna tekućina. Sol i tekućinu treba pravovremeno nadoknađivati jer će u protivnom zatajiti termoregulacija, tvoj će se »motor« »pregrijati«, odnosno doći će do toplotnog udara.

  • Da bi mogao podnijeti dugotrajno pješačenje i ostale planinarske napore, planinar treba biti u što boljoj fizičkoj kondiciji. Ako se obično na usponu zapušeš prije nego te noge počnu konstantno boljeti, trebaš poraditi na kondiciji ili skidanju viška kilograma, a dotada ne idi na zahtjevnije izlete. Ako te noge zabole prije pluća, znači da si u dobroj kondiciji. U oba slučaja treba na vrijeme smanjiti tempo, pa neće biti nikakvih bolova.
  • Tempo skupine se u pravilu (ali ne baš i u praksi!) prilagođava najsporijem članu skupine, jer u protivnom sporiji pješaci ne mogu pratiti skupinu s raketnim motorima. Najsporiji se zato postavljaju na čelo kolone. Ako si spor, ne dozvoli da ti jači i brži nametne svoj tempo! Čini li ti se da hodaš prebrzo i da ne možeš više? Uspori ili se odmori! Čini li ti se da hodaš presporo i da bi mogao brže? Ne žuri – štedi energiju!
  • Veliku skupinu, zbog razlike u kondiciji i stilu te brzini hodanja, dobro je razdvojiti na više manjih skupina, ali to treba činiti u dogovoru s vodičem i na vrijeme – prije nego što se kolona rastegne. Članovi svake skupine moraju se držati zajedno.
  • Na čelu i začelju većih skupina uvijek treba biti po jedan iskusan planinar. Vodič pazi na markacije i brine za tempo hoda skupine, a zadnji (tzv. metla) brine za one koji su zaostali u napredovanju.

Prosječan planinar bez posebne fizičke kondicije, na nižim planinama, gdje ima dovoljno kisika, za jedan sat savlada visinsku razliku od oko 350m, a na silasku izmedu 500 i 700 m, ovisno o vrsti i nagibu terena te fizičkoj snazi. Horizontalna je prosječna brzina 4-5 km/h. Tempo hoda ne smije se prilagođavati prema ovim normama, već prema mogućnosti udisanja na nos.

Planinarski kotlić – 07.09.2019.

Planinarsko društvo Ravna gora iz Varaždina i ove godine organizira  NATJECANJE PLANINARSKI KOTLIĆ na Ravnoj gori u subotu 7. rujna 2019.  

21/08/2019

Biciklima na Pokojec – 25.08.2019.

PD Ravna gora organizira u nedjelju 25.08.2019. izlet BICIKLIMA na POKOJEC Društveni izlet Polazak sa parkirališta kod groblja u 10:00 sati

18/08/2019

Izvještaj s izleta na Platak i Snježnik

U nedjelju 04.08.2019. održan je izlet na Platak, Snježnik te u Jadranovo u organizaciji PD Ravna gora Varaždin. Po dolasku na Platak planinari su krenuli stazom preko grebena do vrha Snježnik (1506 m) dok je povratak bio kroz grlo do Velikog doma na Platku. Nakon odmora krenulo se autobusom u…

14/08/2019