Midžor – Rtanj (Srbija)

Nas petero (Biserka, Neven, Marko, Mladen i Marijan) krenuli  smo 17.11.2011. za Beograd gdje nas je pričekao naš vodič Marko. Svi smo zatim predveče stigli u mjesto Kalna gdje smo noćili. Dobro smo večerali u obiteljskoj kući u mjestu Balta Berilovac. Drugo jutro krenuli smo automobilima iz Kalne prema planinarskom domu na Babinom zubu (1700 m/nm).

Asfaltirananom cestom treba oko 30 min. Pred domom smo ostavili automobile i krenuli za Topli Do (700 m/nm). Spuštanje do mjesta  Topli Do trajalo je oko 2 sata nemarkiranom stazom koja vodi kroz šumu.  Zatim smo krenuli prema Midžoru (2169 m/nm). Staza nije markirana pa je potreban oprez da se ne krene u pogrešnom smjeru.  Staza prema vrhu cijelo vrijeme prolazi  kroz livade. Na vrh se dolazi za otprilike 4 do 5 sati hoda.  Vrijeme nas je dobro poslužilo tako da se s vrha mogu vidjeti planine u Bugarskoj (Kom, Rila) te najistočniniji vrh u Srbiji Srebrna Glava. Također se vide i druge planine Srbije kao na primjer Kopaonik. S vrha do planinarskog doma vodi markirana staza dužine 8 km kojom smo se i mi vratili.

Automobilima smo, nakon kraćeg odmora u planinarskom domu, nastavili prema naselju Rtanj ispod istoimene planine.  Prespavali smo u hotelu te drugo jutro krenuli na Rtanj (najviši vrh je Šiljak; 1566 m/nm).  Odabrali smo stazu koja ide sjeveroistočnim grebenom. Staza je dobro markirana i dosta je strma. Na samom vrhu nalazi se srušena kapela.  I danas je vrijeme bilo lijepo i sunčano tako da su bili lijepi pogledi na sve strane.  Za silazak u mjesto Rtanj koristili smo stazu na južnoj strani planine. Tu smo naišli na požar kojeg su najvjerojatnije izazvali nesmotreni vozači džipova koji su taj dan htjeli automobilima stići na vrh planine. Tako smo i mi trebali dati izjave u obližnjoj policijskoj postaji.

Prespavali smo u istom hotelu i u nedjelju ujutro krenuli za Soko Banju. Kraćim zadržavanjem u Soko Banji razgledali smo mjesto, a zatim nastavili put za Beograd. Naš vodič Marko je ostao u Beogradu, a mi smo nakon kraćeg razgledavanja grada i ručka kenuli za Varaždin.

Fašnička karavana na Ravnu goru – 22.02.2020.

PD Ravna gora organizira u subotu 22.02.2020. FAŠNIČKA KARAVANA na RAVNU GORU

21.01.2020.

Izlet u NP Paklenicu i Baške Oštarije -13. i 14. 06. 2020.

PD Ravna gora organizira 25. izlet Malih Ravnogoraca 13. i 14.06. 2020. godine u Nacionalni park Paklenicu i Baške Oštarije cijena 450,00 kuna Polazak autobusa u 4:00 sati sa Autobusnog kolodvora u Varaždinu i 4:15 sati ispred škole u Sračincu.

VAŽNO: Odgoda izleta na Brdo Jesenjsko, slap Stubičarov šokot i Turmek

PAŽNJA!!! Zbog objektivnih okolnosti izlet na Brdo Jesenjsko, slap Stubičarov šokot i Turmek se prebacuje sa subote 11.01.2020. na subotu 18.01.2020. Detaljnije na poveznici na izlet.

07.01.2020.