09.06.2019., Kategorija: Novosti

Tisuću planinara na Danima hrvatskih planinara na Ravnoj gori

Dani hrvatskih planinara su središnje godišnje okupljanje planinara u Hrvatskoj. Organizira ih Hrvatski planinarski savez u suradnji s nekim planinarskim društvom – domaćinom. Ove godine su Dani hrvatskih planinara održani 8. i 9. lipnja 2019. na Trakošćanu i Ravnoj gori u organizaciji HPS-a i PD-a Ravna gora iz Varaždina. U ta dva dana u Trakošćanu i na Ravnoj gori okupilo se oko tisuću planinara iz 70 planinarskih društava.

Slika.Dani hrvatskih planinara ove su godine bili posvećeni 100. obljetnici planinarstva u Varaždinu. Prva inicijativa za osnivanje planinarskog društva u Varaždinu zabilježena je 1883. godinu kada je Hrvatsko planinarsko društvo iz Zagreba postavilo za povjerenika prof. Adolfa Jurinca, no unatoč njegovim naporima nije došlo do osnivanja podružnice HPD-a u Varaždinu. Tek na poticaj Krešimira Filića 10. studenoga 1919. na skupštini koja je održana u prostorijama Narodne knjižnice postavljeni su temelji za razvoj planinarstva u Varaždinu. Pri osnivanju podružnice utvrđena su društvena pravila koja su 6. 3. 1920. potvrđena od državnih vlasti u Zagrebu. Današnje planinarsko društvo Ravna gora, s drugim društvima koja djeluju na području grada Varaždina, njeguju planinarsku tradiciju započetu prije stotinu godina.

Slika.

Ravna gora je najsjevernija hrvatska planina. Nalazi se u blizini državne granice sa Slovenijom i pruža se u dužini od oko 16 km, od Meljana na jugozapadu do Vinice na sjeveroistoku, gdje tone pod dravsku ravnicu. U literaturi se često pogrešno navodi da pripada masivu Maceljske gore, iako s njom nema sličnosti ni nastankom, ni građom. Područje Ravne gore nalazi se u Savsko-dravskom međuriječju i bogato je površinskim vodotocima. Glavne sabirnice površinskih voda su rijeke Bednja i Plitvica koje pripadaju dravskom porječju. Najviši vrh gore je vrh Tri kralja visok 694 m, na kojemu se nalazi razgledna piramida.

Središnje mjesto događanja bio je dvorac Trakošćan. Dvorac Trakošćan nalazi se u podnožju Ravne gore i idealno je ishodište za planinarske izlete na Ravnu goru. Područje Trakošćana je nacionalno kulturno dobro i zaštićena povijesna cjelina koja se sastoji od dvorca, građevina uz dvorac, perivoja i park šume s jezerom. Dvorac je danas jedan od rijetkih objekata u Hrvatskoj sa sačuvanom vlastitom građom, povijesno usko vezanom uz arhitektonski okvir i život njegovih vlasnika. Nastao je u 13. stoljeću i prvotno je bio mala srednjovjekovna utvrda – burg. Često je mijenjao vlasnike sve do 1569. godine kada prelazi u ruke hrvatske plemićke obitelji Drašković. S vremenom i sa slabljenjem ratnih opasnosti gubi važnost, a od potpune propasti spašavaju ga vlasnici u 19. stoljeću kad ga romantičarskim preoblikovanjem pretvaraju u rezidenciju. Istodobno s tim preinakama okolni prostor uređuje se u perivoj s umjetnim jezerom.

Slika.

Slika.Prvi dan organizirana su tri planinarska izleta različite težine i duljine trajanja kako bi svaki planinar našao izlet prema svojoj želji i fizičkim mogućnostima. U izletima su uz domaće vodiče sudjelovali i vodiči Stanice planinarskih vodiča Varaždin. Prvi izlet je obuhvaćao turu: Trakošćan – Filićev dom, 2 i pol sata hoda, te povratak na Trakošćan 2 sata. Druga tura je bila nešto duža: Trakošćan – Velike pećine – Pusti duh – vrh Tri kralja (694 m) – Filićev dom, 3 i pol sata hoda, te povratak na Trakošćan 2 sata, dok je treće bila više rekreativnog formata i nudila je obilazak poučne staze oko Trakošćanskog jezera u trajanju od 2 sata. Od 16 sati je uslijedilo okupljanje svih sudionika uz tradicionalne besplatne porcije graha. U 18 sati skup je svečano otvoren obraćanjem predsjednika Hrvatskog planinarskog saveza Darka Berljaka i predsjednika PD-a Ravna gora Dubravka Šinceka. U ostatku večeri, planinari su se družili uz nastup glazbenog sastava „Dečki z bregov“.

Slika.U nedjelju su organizirana dva izleta i to: Velika Sotinska – Šestani – vrh Carski kamen (686 m) – Vraca – Filićev dom, uz planirana 3 i pol sata hoda, te još jednom klasična tura : Trakošćan – Filićev dom. Nakon okupljanja u 13 sati je slijedilo svečano zatvaranje kod Filićevog doma još jednih uspješno organiziranih Dana hrvatskih planinara. Na završnoj svečanosti planinarima su se obratili dopresjednica HPS-a Jadranka Čoklica i Igor Eterović, tajnik PD-a Opatija, koje je domaćin Dana hrvatskih planinara 2020. godine.

Preuzeto s web stranica HPS.
 
Slika 1 od 20.Slika 2 od 20.Slika 3 od 20.Slika 4 od 20.Slika 5 od 20.Slika 6 od 20.Slika 7 od 20.Slika 8 od 20.Slika 9 od 20.Slika 10 od 20.Slika 11 od 20.Slika 12 od 20.Slika 13 od 20.Slika 14 od 20.Slika 15 od 20.Slika 16 od 20.Slika 17 od 20.Slika 18 od 20.Slika 19 od 20.Slika 20 od 20.

Otvorene prijave za alpinističku školu

Alpinistička škola započinje s radom 05.04.2021. godine a prijaviti se možete putem ove poveznice.

15.03.2021.

Izlet na Cesargradsku goru – 14.03.2020.

Planinarsko društvo Ravna gora organizira u subotu 14.03.2020. izlet na CESARGRADSKU GORU 22. izlet Malih Ravnogoraca Cijena: 60,00 kuna – prijevoz i ulaznica u Muzej staro selo Kumrovec

20.02.2020.

Mala planinarska škola – 01.03.2020. – 24.11.2020

Planinarsko društvo Ravna gora Varaždin organizira Malu planinarsku školu za članove sekcije Mali Ravnogorci i ostalu djecu koja žele polaziti školu. Škola se organizira u skladu s Pravilnikom o maloj planinarskoj školi u Hrvatskom planinarskom savezu usvojenom  02.04.2016.godine.