Durmitor

Planinari P.D. Ravna gora, s planinarima iz Bjelovara posjetili su Crnu Goru u vremenu od 13.07. do 24.07.2012.  smjestili smo se kog Gorana Šibalića na Pitominama odakle su se svakodnevno radili usponi na pojedine vrhove planina Crne Gore.

Ljubazni domačini i dobri i obilni obroci kao i lijepo vrijeme omogučili su nam uspon na mnoge vhove.

Put prema Crnoj Gori vodio je preko Slavonskog Broda, Sarajeva i Šćepan Polja na Žabljak i Pitomine. Ujutro 14.04.2012 oko 8.00 sati došli smo na Šćepan Polje i tu smo odmah poslije doručka otišli na rafting. Tara je bila niska pa rafting nije bio zahtjevan. Nakon raftinga na putu prema Žabljaku posjetili smo Pivski manastir. Na Žabljak (točnije Pitomine) stigli smo oko 18.00 sati, smjestili se u sobe i večerali. Drugi dan (15.07.2012) krenuli smo na Sinjavinu odnosno jedna grupa na Bjelasicu. Grupa od pet planinara popela se na najviši vrh Sinjavine Babin zub (2277 m/nm). Dana 16.07.2012 jedna grupa se uputila prema Međedu i Terzinom Bogazu dok je druga grupa krenula prema Crvenoj gredi. Vrijeme tog dana je bilo oblačno i za vrijeme uspona jedna i druga grupa nalazila se praktično stalno u oblaku. Takvo vrijeme nije dozvoljavalo uživanje u lijepim pogledima, ali nismo odustali od naših ciljeva.

Slijedeći dan (17.07.2012) bio je ponovno lijep i sunčan tako da nam je uspon na Komove predstavljao pravo zadovoljstvo. I ovaj puta bili smo podijeljeni u dvije grupe. Jedna se popela na Vasojevički kom (2460 m/nm), dok je druga otišla na Kučki kom (2487 m/nm). Obje grupe su uživale u lijepim pogledima s vrhova odakle se pružao pogled sve do Prokletija u Albaniji. Za promjenu od uspona na planinske vrhove 18.07.2012 uputili smo se u kanjon rijeke Komarnice Nevidio. Prema iskazima domaćina kroz kanjon je prošlo manje ljudi nego što se popelo na Mt. Everst. Proći kroz kanjon znaći dosta plivati, prolaziti kroz brzace Komarnice kao i skakati u vodu sa visine i po 10.0 m. Kanjon treba prolaziti u ronilačkom odijelu što je  bilo posebno ineresantno (bez ronilačkog odjela bi se dobro smrzli).  Iz naše grupe petero planinara prošlo je kanjonom. Ostali su na ulazu u kanjon pekli ribu i meso te se mogli kupati o obližnjem jezercu. Na kraju su dobro jeli i oni koji su se vratili iz kanjona.

Sutradan (19.07.2012) cijela grupa je krenula na Bobotov kuk (2522 m/nm). Uspon na Bobotov kuk išao je uz Zeleni vir, a s desne strane promatrali smo lijepe  Šarene pasove. Sa samog vrha pogled je bio prekrasan na sve strane i posebno na Škrčka jezera. U povratku smo se vratili u Pitomine preko Ledene pečine.

Narednog dana popeli smo se na Minin Bogaz lijepi vrh u blizini Bobotov kuka. S vrha se lijepo  vidi Bobotov kuk, Šljeme, Međed, Obla glava, Terzin bogaz.

Dana 21.07.2012 krenuli smo iz Todorovog dola na Prutaš. Sa Prutaša smo se spustili na Škrčka jezera i preko Plninice vratili u Pitomine.  U nedjelju 22.07.2012. jedna grupa je otišla do Ledene pećine, a druga je obišla Crno jezero. 

U ponedjeljak 23.04.2012. krenuli smo na Crvenu gredu preko Momčilov grada i Vodica. Iako je bilo oblačno nije padala kiša tako da je bilo ugodno hodati. Dan je završio dobrom janjetinom i druženjem. To je bio dan pred polazak kući, pa su se polako spremale stvari.

Slijedećeg dana svi puni uspomena i osvojenih vrhova oprostili smo se od domaćina te krenuli put kući. Vratili smo se istim putem preko Šćepan polja, Sarajeva i Slavonskog broda. 

Ljetna alpinistička škola – u organizaciji AO Varaždin!

Voliš izazove, prirodu, stijene? Onda imamo super vijest za tebe! 🙂 Kreće varaždinska ljetna alpinistička škola – u organizaciji AO Varaždin! Startamo u utorak 02.04.2024. s uvodnim predavanjem na kojem ćemo se bolje upoznati, provjeriti tvoje znanje osnovnih uzlova i na kojem ćeš dobiti sve detaljne informacije vezano za školu.…

12.03.2024.

Opća planinarska škola

opca-planinarska-skola-2024

26.02.2024.

Pohod Cvjetne staze Ravne gore – U potrazi za mirisavim kukurijekom – 06.01.2023.

Planinarsko društvo Ravna gora organizira izlet na Ravnu goru u petak 6.1.2023. CVJETNE STAZE RAVNE GORE “U potrazi za mirisavim kukurijekom” Trasa pohoda: Trakošćan – Zvonarova staza – kapela Sv. tri kralja – Filićev dom

04.01.2023.